Etiket: Hemoroid Nasıl Olur

16 Mart 2018

Bu yazımızda hemoroid belirtileri ve hemoroid evreleri üzerine yoğunlaşacağız.

Tıbbi istatistiklere göre, dünyadaki yetişkin nüfusun yaklaşık %20’si hemoroidden muzdariptir ve her yıl bu sayı hızla artmaktadır. Çoğu zaman bu hastalık 45 yaşın üzerindeki insanları etkiler, ancak %20’lik bu tanı sadece genç insanları kapsamaktadır. Hemoroid sadece rahatsız edici durumlara neden olmaz; aynı zamanda, demir eksikliği anemisi, tromboz ve yüksek evre hemoroid şeklinde çok sayıda komplikasyon ile sonuçlanabilir. Bu nedenle, hastalığın ilk belirtileri görüldüğü zaman bir doktor-proktoloğa danışılmalıdır. Erken aşamalarda, cerrahi olmayan yöntemlerle hemoroidin etkili tedavisi mümkündür. Ancak hastalık ne kadar ilerlerse, tedavi o kadar zor olur.

Hemoroid Basur Nedir? Nasıl Oluşur? Kimlerde Görülür?

Hemoroid, alt rektumun damarlarında kanın durgunluğundan kaynaklanır. Bu hastalık, oturma pozisyonunda çok fazla zaman harcayan çoğu kişinin geleneksel hastalığıdır : Örneğin, direksiyon ve bilgisayar başında saatlerce zaman harcayan sürücüler ve ofis çalışanları. Hemoroid gelişimi aynı zamanda sık kabızlık, hamilelik ve doğumla da desteklenir. Risk grubunda ayrıca aşırı kilolu kişiler ve genellikle ağırlıkları kaldırmak için zorlananlar (yükleyiciler, sporcular) vardır.

Hemoroid Belirtileri Nelerdir?

Hemoroid kendisini nasıl gösterir? Hemoroidin kendini göstermesi hastalığın şiddetine bağlıdır. Hemoroid birkaç yılda yavaş yavaş gelişir ve bazen erken belirtilerini fark etmek kolay olamayabilir.

Hemoroid Evreleri

Hemoroid Evreleri | Op. Dr. Selahattin Yitgin

Proktologlar hemoroid gelişimini 4 evreye ayırır:

Birinci evre: Genelde dışkılama sırasında gelişen hemoroiddir. Kanama ve kaşıntı şikayetleri ile kendini belli eder. Semptomlar bazen ortadan kalkıp ve tekrar ortaya çıkabilirler.

İkinci evre: İlk aşamada görülen kanama ve kaşıntı şikayetlerine, dışkılama ya da ağırlık kaldırma sırasında anüste memelerin meydana gelmesi de eklenir.

Üçüncü evre: Hemoroid memeleri dikkat çekici derecede şişmiş, ağrılı ve kanamalı olur. Artık anüsten dışarı sarkan memelerin kendiliğinden içeri girmesi söz konusu değildir. Elle itilmesine ihtiyaç vardır.

Dördüncü evre: Düzeltilmesi neredeyse imkansız olan hemoroid memeleri sürekli ağrı ve kanamaya sebep olmakla beraber, anüs çevresindeki dokuların da zarar görmesini sağlar. Kalıcı kanama nedeniyle anemi gelişmesi de muhtemeldir.

Sizde mevcut olan hemoroid hastalığının hangi evrede olduğunu netleştiremiyorsanız aşağıdaki formu doldurarak Hemoroidal Hastalıklar Uzmanı Genel Cerrah Op. Dr. Selahattin Yitgin‘e ücretsiz muayene olabilir ve hastalığınızın tedavisi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Doktora Danışın