Etiket: Kanamalı Hemoroid Tedavisi

20 Mart 2018

Hemoroid nasıl tedavi edilir? Birçoğumuz hemoroid tedavisi konusunda doktordan yardım almayı düşünmeyiz. Bunun da sebebi, hemoroidin çok hassas bir bölgede olmuş olmasından dolayı yardım istemek yerine geleneksel yöntemleri denemek istememizdir. Ancak birçok hasta bu yöntemlerle zaman kaybeder ve doktora başvurduğunda hastalığın cerrahi tedavisi dışında bir seçenek kalmaz.
Hemoroidin ameliyatsız tedavisi sadece erken evrelerde mümkündür. İleri evre hemoroid hastalarına lazerli tedaviyi de içeren kombine işlem uygulanmaktadır. Bu sebepten, hemoroid hastalığının ilk belirtilerinde proktoloğa danışmak önemlidir. Eğer hemoroid yeni başlamışsa, hastalık ilaçla yok edilebilir.

İlaçla Hemoroid Tedavisi

Hastalığın erken evrelerinde ağrı kesici, antienflamatuar, trombolitik, kanama durdurucu ve flebotonik ilaçların kombinasyonu tedavide kullanılır.
Antienflamatuar İlaç: İltihapla savaşan veya yangı önleyici ilaç.
Trombolitik İlaç: Damardaki pıhtıyı eritilip, kan akımının normale dönmesini sağlayan ilaç.
Flebotonik İlaç: Hemoroid semptomlarını ve ödemi iyileştirmek için ilaç.

İlaçla Hemoroid Tedavisi amaçlarına göre farklı gruplara bölünebilir.

1- Patojenetik Tedavi

Bu tedavi sindirimi normalleştirmeyi ve kabızlığı ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Gastrointestinal, yani mide bağırsak sisteminin aktivitesini normalleştiren diyet ve enzim preparatları kullanılarak hastalığın tedavisi amaçlanır.

2- Venöz Yetmezliği Tedavisi

Venöz yetmezliği kanın uzun yıllar damarda birikerek oluşturduğu hastalığa verilen addır. Bu tedavide trokevazin, tribenozid vs. gibi içerikli flebotonik ilaçlarla bu sorunun giderilmesi amaçlanır.

3- Semptomatik tedavi

Hemoroid ileri evrelerde şiddetli ağrılara neden olabilmektedir. Bu nedenle semptomatik tedavi genellikle ağrı kesici ağırlıklı olur. Ağrının giderilmesi için, analjezikler ve antienflamatuar ilaçlar kullanılır.

4- Antitrombotik tedavi

Hemoroid trombozu, antikoagülanlarla tedavi gerektirir. Antikoagülanlar, kanın pıhtılaşmasını önleyen maddelerdir (Örnek: Heparin merhemi). Hastalığın akut aşamasında, kombine ilaç tedavisi gerekebilir. Bu zaman, antienflamatuar, trombolitik ve analjezik içeren preparatlar birleştirilir. İltihap bitişik dokulara yayılmışsa, suda çözünebilir bir anti-enflamatuar merhem kullanılabilir.

Hemoroid Cerrahi Tedavi Yöntemleri

20 yıl önce bile, cerrahi müdahale, hemoroid tedavisinin ana yöntemiydi. Ancak günümüzde cerrahi yöntemler, sadece hastalığın ileri evrelerinde uygulanmaktadır. Bu operasyonların tekniğinin her geçen gün geliştiği ve değiştiği unutulmamalıdır. Günümüzde hemoroidin cerrahi tedavisi minimal invaziv bir şekilde yapılmaktadır. Modern tıbbın bu hastalıktan kurtulmak için çeşitli yöntemleri vardır.

1- Kızılötesi fotokoagülasyon (Pıhtılaşma Terapisi) Yöntemi İle Hemoroid Tedavisi

Kızılötesi ışıkla oluşan ısı 1-2 saniye boyunca hemoroidal düğüme uygulanır ve sonuçta mikro yanma meydana gelir. Bu yanma dokusu hemoroidal düğümde kan akışını keser. Kan kaynağından yoksun olan düğüm sonunda ölür. İyileşme süresi yaklaşık 1 gün sürer.

2- Skleroterapi Yöntemi İle Hemoroid Tedavisi

Skleroterapi şişmiş damara ilaç enjekte etmek yöntemi ile o damarın yok edilmesi işlemidir. Bu yöntem erken aşamalarda etkilidir. Hemoroidal düğüme bir sklerozan madde enjekte edilir ve daha sonra düğüm küçülerek veya kaybolarak atrofik hale gelir.

3- Lastik Halka İle Boğma Yöntemi İle Hemoroid Tedavisi

Bu teknik uzun zaman önce geliştirilmiştir. Ancak, düşük travmayla sonuçlanması ve etkili sonuçlar vermesi günümüzde bu tedavi yöntemini popüler hale getirmektedir. Düğümün tabanında, özel bir cihaz kullanarak, çok sıkı bir lateks halka uygulanır. Halka düğümün kan kaynağını bloke eder, böylece hemoroid memesi 7-10 gün sonra ölür.

Lastik Halka İle Boğma Yöntemi İle Hemoroid Tedavisi | Op. Dr. Selahattin Yitgin

4- Doppler Kontrolü Altında Hemoroidal Arterlerin Transanal Desarterizasyonu

Hemoroidi tedavi etmek için modern bir yöntemdir. Doktor ultrason yardımıyla, hemoroid memelerini besleyen arterlerin son dallarını bulur ve onları bağlar. Kandan beslenemeyen memeler düğümler atrofi geçirerek küçülmekte veya kaybolmaktadır. Yöntemin, hemoroid hastalığının dördüncü evresinde bile başarılı bir şekilde uygulanmasını mümkün kılan birçok modifikasyon vardır. İyileşme süresi 1-2 gündür.

5- Elektrokoagülasyon (Ligasure Yöntemi İle Hemoroid Tedavisi)

Erken evre hemoroid hastalıklarında yaygın olarak kullanılan minimal invaziv tedavi yöntemidir. Bu yöntemde hemoroid düğümünün tabanı, ligasure cihazının iki elektrotu arasında sıkılmakta ve sonrasında cihaza alternatif bir akım uygulanmaktadır. Elektrik akımı ile hemoroid düğümü yakılarak kesilmekte ve düğümün tabanındaki dokuların denatürasyonuna neden olmaktadır.

6- Lazerle Hemoroid Tedavisi

Hemoroid tedavi yöntemleri arasında en az travmatik ve en az ağrılı yöntem olarak kabul edilir. Odaklanmış lazer ışını, tabandaki dış düğümü keser ve iç düğümleri ise içeriden yakar. Onların yerine normal bağ dokusu oluşur. Lazer uygulaması hiçbir iz bırakmaz. Lazerle Hemoroid Tedavisi hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

blank

Lazerle Hemoroid Tedavisi | Op. Dr. Selahattin Yitgin

Geleneksel Hemoroid Tedavi Yöntemleri

Hemoroid hastalığı zamanı hiçbir durumda kendi kendine ilaç kullanılmamalıdır. Evde herhangi bir tedavi yöntemi denenmeden mutlaka bir proktoloğa danışılmalıdır. Geleneksel yöntemler, tedavinin temeli olamaz, sadece tedavi seyrine eklenebilir.
Birçok bitkiler damarları güçlendirmekle beraber, bazılarının antienflamatuar ve kanama durdurucu etkileri de mevcuttur. Bunlara ısırgan otu, civan perçemi, at kestanesi vb. bitkiler dahildir.
Bununla beraber, dış hemoroid tedavisinde 5 dakikalık nergis, papatya, adaçayı gibi otlar kaynatılarak hazırlanan ılık veya sıcak banyo ağrı ve iltihabı hafifletir.

Hemoroid (Basur) ve diğer makat hastalıkları ile ilgili Op. Dr. Selahattin Yitgin’e ücretsiz muayene olmak; aynı zamanda uygulamalar hakkında detaylı bilgi almak için aşağıdaki numaraları arayabilirsiniz:

Hemoroid Danışma Hattı:
0555 967 15 90
0545 358 87 83

DETAYLI BİLGİ ALMAK İÇİN FORMU DOLDURUNUZ!

    Posted in Basur, Hemoroid | Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,